Sistemul imunitar

Ianuarie 2016

Specialist în fotobiologie și fotoimunologie Institutul de Citologie, Academia Rusă de Științe, Sf. Petersburg, Rusia

EFECTELE TERAPIEI CU LUMINĂ BIOPTRON ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

Medicii de frunte din Rusia au dovedit, la acest moment, potențialul terapeutic larg al terapiei cu lumină BIOPTRON. Acesta este utilizat la scală largă în reumatologie, medicină sportivă și reabilitare - pentru tratarea bolilor și traumatismelor aparatului de susținere-locomotor, în dermatologie și chirurgie (dermatită atopică, acnee, psoriazis, arsuri, escare, ulcere venoase trofice, "picior diabetic”, răni post-traumatice și post-chirurgie etc.), în cardiologie (pentru corectarea sindromului metabolic), în cosmetică și stomatologie etc.
Un spectru de efecte terapeutice atât de larg se datorează unei diversități de modificări funcționale pozitive induse de lumină în corpul uman: stimularea circulației sangvine în macro și microvascular, normalizarea funcțiilor sale de transport (inclusiv transportul oxigen și detoxifiere), anti-inflamator, imunomodulatoare și efecte analgezice.
Prin faptul că BIOPTRON tratează multe afecțiuni, implicarea sistemului imunitar este evidentă: vindecarea rănilor, patologia pielii, unele boli ale articulațiilor și a organelor respiratorii (astm bronșic) etc. Efectul cel mai ilustrativ al luminii BIOPTRON asupra imunității este utilizarea sa cu succes în tratamentul și infecțiilor virale sezoniere (toamnă-iarnă) dese ale căilor respiratorii, complicate, în unele cazuri, prin adăugarea de infecții bacteriene secundare.
Medicii pediatri din Rusia au dovedit că terapia BIOPTRON ajută la prevenirea bolii în 60% din cazuri, în timpul epidemiei de gripă. La primul semn de boală, terapia cu lumină promovează regresia rapidă a simptomelor, reduce riscul de complicații de 1.5 până 2 ori, iar în 67% din cazuri previne reapariția bolii în termen de 6 luni.
O serie de terapie cu BIOPTRON duce la recuperare completă și la o îmbunătățire semnificativă a 92% dintre copii, în timp ce eficacitatea tratamentului medicamentos nu depășește 70%. Schimbări pozitive sunt notate după primul tratament cu lumină, în timp ce procedura cu numărul 2 sau 3 reduce tusea, hiperemia de gât, îmbunătățește respirația nazală, somnul, apetitul, reduce oboseala și starea de iritabilitate.
Datele clinice indică efectul pozitiv al BIOPTRON asupra permeabilității bronșice, starea sistemului nervos autonom, activității cardiace etc. Normalizarea indicilor de sânge (leucocite, nivelul markerilor inflamatorii și imunoglobulinelor) a fost, de asemenea, înregistrată. Din aceste motive, terapia cu lumină BIOPTRON poate îmbunătăți eficacitatea vaccinării specifice: anticorpii se formează mai rapid la concentrația mai mare și durata activității lor este mai lungă.
Pe lângă aceasta, un mecanism important de recuperare presupune îmbunătățirea microcirculației sangvine și a celei de alimentare a țesutului cu oxigen. Terapia cu lumină BIOPTRON nu are efecte secundare sau restricții de vârstă și poate fi utilizată de la primele ore ale vieții copilului. Metoda este indispensabilă pentru copiii care frecventează grupuri (școli și grădinițe), precum și pentru categoria de copii ”neprotejați” - care suferă de diabet, alergii, boli neurologice. Terapia cu lumină are efecte imunomodulatoare și antiinflamatoare și îmbunătățește procesul de adaptare al organismului.
O corecție pronunțată a tulburărilor de imunitate, în paralel cu îmbunătățirea parametrilor clinici a fost confirmată și de alți autori ruși care au folosit lumina BIOPTRON într-o combinație cu tratamentul standard la alte boli imuno-dependente: de piele (infecții herpetice - Herpes zoster, psoriazis, dermatită atopică, eczeme etc.), articulațiilor (artrita reumatoidă, boala lui Bechterev), afecțiuni ORL (amigdalită, sinuzită, otită) etc.
Trebuie remarcat faptul că propriile noastre studii de efecte imunologice, care au fost efectuate la Institutul de Citologie al Academiei Ruse de Științe, au fost efectuate în majoritatea cazurilor, cu participarea voluntarilor, aparent sănătoși, de ambele sexe, vârste diferite, de exemplu, cu media statistică a populației umane. Acest fapt indică o posibilitate de corectare a parametrilor homeostaziei imune nu numai în tratarea unor patologii speciale, dar și în cazul absenței modificărilor patologice în organism și utilitatea aplicării luminii BIOPTRON pentru prevenirea acestora.
Per ansamblu, datele științifice permit utilizarea luminii polarizate policromatice pentru corectarea imunității anti-infecție și anti-tumorală, în scopul prevenirii și tratării unui număr mare de boli cu etiopatogeneză destul de diferită. O creștere a concentrației IgA permite utilizarea luminii BIOPTRON pentru a îmbunătăți protecția mucoasă - în scopul tratării și prevenirii infecțiilor tractului respirator, boli respiratorii acute etc., precum și a patologiei alergice, care este adesea însoțită de o scădere a nivelului IgA.
O scădere a concentrației complexelor imune circulante în sânge pare să fie prognosticului favorabil deoarece este unul dintre mecanismele de eliminare a antigenului. O scădere în sânge a nivelurilor unor citokine pro-inflamatorii (IL-6, IL-12 și TNF-a) prevenirea eliberării masive a altor factori de inflamație (IL-1p) precum și o creștere a conținutului de anti- citokine inflamatorii (IL-10 și TGF-β1) poate constitui un mecanism important al efectului antiinflamator al terapiei cu lumină BIOPTRON.
Stimularea producției de IFN-γ poate duce la activarea imunității celulare (fagocitoza monocitelor / macrofagelor, activitatea citotoxică a celulelor NK și cytotoxicCD8 + T-limfocite) și, în ansamblu, la consolidarea apărării anti-tumorale și anti-virale. Absența efectului asupra conținutului de IL-1β și IL-4 ("provocatori" de alergie) permite utilizarea terpiei cu lumină BIOPTRON pentru tratamentul pacienților cu patologie alergică. Dependența inversă a efectelor de lumină pe nivelul inițial al parametrilor imunologici (pre-valori) indică un caracter de reglementare a acțiunii sale asupra sistemului imunitar.
Recomandăm oricărei familii terapia cu lumină BIOPTRON, pentru prevenție, tratare și reabilitare.
SCURTĂ INFORMARE:
Terapia cu lumină BIOPTRON este o metodă unică de imunomodulare și de adaptare, este capabilă nu numai de a proteja copiii și adulții in timpul infecțiilor respiratorii sezoniere, dar, de asemenea, de a sprijini organismul după intervenții chirurgicale, traume și stres. De asemenea, vă recomandăm terapia cu lumina BIOPTRON ca tratament preventiv al bolilor oncologice, deoarece îmbunătățește eficacitatea imunității anti-tumorale.
Listă de referințe, (Dr. Zhevago et al.)

  1. Zhevago N.A., Samoilova K.A., Glazanova T.V., Pavlova I.E., Bubnova L.N., Rosanova O.E., Obolenskaya K.D. Exposures of human body surface to polychromatic (visible + infrared) polarized light modulate a membrane phenotype of the peripheral blood mononuclear cells. Laser Technology. – 2002. – Vol. 12 (1). – P. 7-24.
  2. Zhevago N.A., Samoilova K.A., Obolenskaya K.D. The regulatory effect of polychromatic (visible and infrared) light on human humoral immunity. Photochemical and Photobiological Sciences – 2004. – Vol. 3, №.1. – P.102-108.
  3. Bogacheva ON, Samoĭlova KA, Zhevago NA, Obolenskaia KD, Blinova MI, Kalmykova NV, Kuz'minykh EV.Enhancement of fibroblast growth promoting activity of human blood after its irradiation in vivo (transcutaneously) and in vitro with visible and infrared polarized light. –Tsitologiia. – 2004. – Vol.46(2). – 159-171.
  4. Zhevago N.A., Samoilova K.A. Pro- and anti-inflammatory cytokine content in the human peripheral blood after its transcutaneous and direct (in vitro) irradiation with polychromatic visible and infrared light. Photomedicine and Laser Surgery. – 2006. – Vol. 24(2). – P.129-139.
  5. Zhevago N.A., Samoilova K.A., Calderhead R.G. Polychromatic light similar to the terrestrial solar spectrum without its UV component stimulates DNA synthesis in human peripheral blood lymphocytes in vivo and in vitro. Photochemistry Photobiology. – 2006. – Vol. 82(5). – P.1301-1308.
  6. Zhirnov V. A., Zhevago N.A, Giga I. V., Danilova-Perley V. I., Miloradova, S. N. Modern phototherapy technology in sports medicine, rehabilitation medicine and rehabilitation. Methodical recommendations. Manual for doctors // 2006. - 40 p.
  7. Zhevago NA, Samoilova KA, Davydova NI, Bychkova NV, Glazanova TV, Chubukina ZhV, Buiniakova AI, Zimin AA.The efficacy of polychromatic visible and infrared radiation used for the postoperative immunological rehabilitation of patients with breast cancer. Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult. – 2012. – Vol.4. – P.23-32.
  8. Samoilova KA, Zimin AA, Buinyakova AI, Makela AM, Zhevago NA. Regulatory systemic effect of postsurgical polychromatic light (480-3400 nm) irradiation of breast cancer patients on the proliferation of tumor and normal cells in vitro. – Photomedicine and Laser Surgery. –2015. – Vol. 33(11). – P.555-563.